Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elbinka

26. 9. 2010

Něco málo o Elbušce a jejích zdravotních komplikacích. Projevily se naplno na táboře v Tovačově v srpnu 2010...

Ale pěkně od začátku..
     V pátek 13. 8. jsme začali pohodově u ohně a se všema oslavili moje a Matěny narozky.
     V sobotu jsme se s Elbinkou těšily na první trénink agility a ejhle.. Elbinka nechtěla skákat, obíhala překážky jak jen to šlo a když už se chystala na skočku, drobila krok a nevěřila si. Celkově se mi zdála taková nervní a to dostalo i mě. Snížení skoček na média jí nepomohlo, dokonce jsem ji na médiích předběhla.. (zvažovala jsem případnou nervozitu z prostředí- moji i její). S Helou jsme o tom mluvily, co by přicházelo v úvahu..špatné oči, špatné klouby nebo špatná záda.. A v tom mi to došlo. Záda..
     Poprvé měla se zády problémy asi ve třech letech. Špatně se protočila při chytání aportu a pak už jen skučela a skučela. Jazyk u kolen a neposedně chodila z jedné strany místnosti na druhou. Po telefonické domluvě s našim veterinářem jsme jí "nadopovali ibalginem" a cca za 3 hodky jí záda povolila. Potom jí veterinář diagnostikoval vyskočenou meziobratlovou ploténku, která se ale hned vrátila zpět na své místo. I když borderky touto problematikou obecně netrpí, odpověď jsme přijali i bez rentgenu. Po asi 14-denním klidu jsme zase vyrazili trénovat a vše bylo OK.
     Asi o rok později se bohužel historie opakovala. Stejné příznaky, ale tentokrát se jí to stalo při obyčejném běhání v terénu. Smířila jsem se s tím, že se to "sem tam" bude vracet.

z.jpg
říjen 2010

     Dlouho byl klid. Až teď, v 6 letech, se jí bolesti zase vrátily, a to právě na táboře u Hely Potfajové- psí fyzioterapeutka/vet/členka agi repre týmu SVK. Elbu mi prohlížela a v oblasti kříže a lopatek měla evidetně bolestivou reakci. Něco tam bylo a bylo mi doporučeno již dále agility ani frisbee neběhat- tj. cíleně již neskákat. To taky plníme, nenechám svého psa ochrnout při náročné zátěži, když toho není schopný. Dost mě to zaskočilo, hodně jsem to obrečela, ale co se dalo dělat...:(
     Jediné co ještě šlo, bylo jet si pro druhý názor na ortopedii. Objednala jsem se na veterinární kliniku do Brna k doktoru Dvořákovi. Protože Elbuška už byla po týdenním klidu, chodila skoro normálně. Jen si občas na procházkách nadhazovala zadní nohy, když je zřejmě nadlehčovala od bolesti. Je pravda, že taky hodně odpočívala a spala. MVDr. Dvořák mi řekl, ať se s ní projdu po chodbě a pak prohlásil: "V této chvíli absolutně zdravý pes"...... Myslela jsem si svoje. Nakonec jsem ho skoro přemluvila aspoň k rentgenu, který jsem chtěla dát na posouzení Hele. Umíte si představit jak byl asi příjemný, když mu "pacientka" říkala, co by potřebovala. Naopak bych řekla, že byl až extrémně nepříjemný. Při mojí prosbě, že chci rtg snímky zad 3, ze všech úhlů, mi řekl, že to je zbytečné, že stačí jeden atd... Nakonec se to podařilo díky příjemnějším lidem/doktorům od rentgenu. Doktor Dvořák mi doporučil zavřít ji na dva měsíce do místnosti a chodit s ní na vodítku ven se vyčůrat a zpátky... I přesto, že minutu před tím mi řekl, že nejhorší fáze je ochabnutí svalstva zadních končetin. Takže jak bych potom naháněla svaly, když nemůže ani procházkovat??... Potom na mě chrlil latinské názvy a když jsem to chtěla slyšet trochu laicky, až budu ostatním vysvětlovat, co je za problém, řekl opět latinský název. Doufala jsem v lékařskou zprávu, ale dočkala jsem se jenom v celku bohaté účtenky. Zkopírovala jsem si snímky na flashku a byla jsem ráda, že odcházím aspoň s nima...
     Jak to šlo, jela jsem zpátky do Tovačova na tábor a Hela mi vysvětlila o co jde, ukázala mi to přímo na rtg. snímcích. KOSTNÍ VÝRŮSTKY NA BEDERNÍCH OBRATLÍCH- SPONDYLOZA zad. 

Teď už si s Elbuškou normálně hrajeme, trénujeme hlavu, lítáme po lese, občas si zaházíme nějakým tim frisbeečkem pro radost a někdy si s ní zaběhám tunely a techniku skoček bez latěk. To je pak nejspokojenější pes na světě :-). Přidáváme do jídla bylinky nebo jiný typ prášků (např. chondroprotektiva značky Aptus) pro zlepšení pohybového aparátu a Elbinka se hýbe dobře.

Aktualizace- prosinec 2011:

Sem tam se objeví období, kdy to tak dobře nejde, snažíme se proto nic nepodcenit a na všechna doporučení jsme pořídili dečku s technologií
Back on Track
, s kterou jsem moc spokojená. Jsem ráda, že jí pomůžu od bolestí, případně s malou prevencí.
Snad nám to vydrží.


Aktualizace- prosinec 2012:


Na začátku roku 2012 jsme byli u chiropraktika Stuarta Brocka. Elbinka byla dohromady na dvou vyšetřeních, spravoval jí páteř (vybočení do oblouku doprava), žebra, prsty na nohách, trochu pánev a krční obratle. To všecko jemnými praktikami s vynikajícím profesionálním a zároveň přátelským přístupem. Bylo nám doporučeno ukázat se cca jednou za rok, pokud nebude potřeba jinak.
Elbinka je v dobré kondici , v plné síle a kráse.

z1.jpg

Takhle se nějak bavíme.. :O)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář