Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dobby - klidový režim

19. 7. 2011


Nejdřív zběžný popis našeho problému...


Asi před měsícem se nám to stalo poprvé, když jsme s Dobinkou trénovaly plazení. Asi dvakrát se maličko poposunula a najednou si sedla, zvedla pravou přední packu do vzduchu a pak asi minutu až pět kulhala... Když to rozešla, už nic znát nebylo. Znovu se to projevilo v pátek 8. 7. 2011, kdy se vítala s Ladikem a hráli si na posteli, průběh byl uplně stejný. Intenzita asi sílila, protože v úterý a ve středu 12. a 13. 7. se to stalo znovu. Jednou když se Dobby válela na gauči a natahovala na nás packy a podruhé když si hrála se štěnětem. Tak nějak jsme z toho usoudili, že půjde snad o nějaké volné vazy, něco jako vyhazovací rameno u člověka nebo něco podobného. Nikdy se jí to nestalo při pohybu, při tréninku, sprintu po loukách apod. Vždy jen tehdy, když byla nejspíš uvolněná a udělala v té chvíli nějaký špatný pohyb. Taky jsem měla podezření na Osteochondrózu (OCD), i když příznaky tohoto onemocnění chrupavek je trošku jiné... Nezbývalo, než zajet na veterinu, udělat rentgeny a domluvit si schůzku s psím ortopedem- MVDr. Dvořákem.

  RTG + večerní vyšetření a konzultace s MVDr. Dvořákem 18. 7. 2011:

RTG nám dělala MVDr. Křivánková, ta však snímek nedokázala vůbec posoudit. Bohužel MVDr. Pavel Galko měl zrovna v ten den dovolenou. Domluvili jsme si tedy rovnou, že večer přijedeme znovu, a to právě na konzultaci s Dvořákem.

18072011133.jpg


Tak se dá říct, že mám jednu špatnou a jednu relativně dobrou zprávu. Ta špatná
 je, že na žádném táboře letos trénovat nebudeme... Ta lepší je, že klidový režim bude
"jen" 4-6 týdnů (spíš 6), a to když to dobře pujde. Dobinka má jednak zánět v kloubu, což je celkem častá růstová záležitost u větších plemen, řeší se pouze klidem,
nic vážného. Druhak má v té pravé noze natažené až místy možná natrhnuté vazy
(rameno), trošku volnější, což je asi hlavní příčina problému. Způsobeno je to nějakým špatným pohybem, nejspíš se nějak prudce a blbě otočila, těžko říct kde a jak, mohlo to být prakticky u čehokoliv. To znamená 6 týdnů klid, vodítko a krátké procházky, nedělat nic, ani hraní se psama. Pak by to mělo byt OK. Kdyby klid nedostala, problém se muže stát chronickým - tj. méně často, ale "pořád", něco na způsob vyhazovacího ramene. Pak by se muselo přistoupit k plastice vazu. Takže doufáme, že to nás nečeká. Jinak OCD negativní. Kromě toho, že MVDr. Dvořák přijel o 3 hodiny později a ani se neomluvil... byl celkem v pohodě. Takže moje druhé setkání s ním bylo o něco lepší a příjemnější, než to minulé (viz článek o Elbince a zdravotních potížích). Hlavně jsem mu vděčná, že takto dokázal analyzovat problém, dobře mi to vysvětlit a poradit mi. Holt pořád je to kvalitní ortoped a operatér, to se mu i přes jeho nějaké chování nedá vzít.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář